2008. március 18., kedd

Beszélgetés Dr. Papp Márta tüdőgyógyász főorvossal, a Komlói Dohányzásról Leszokást Segítő Ambulancia vezetőjével.

A Komlói Tüdőgondozó várójában meglehetősen sok beteg várakozik vizsgálatra, a fiatal, elkötelezett főorvos asszonnyal, Dr Papp Mártával is csak este, a rendelési idő után sikerül találkozni.
Miért van szükség tüdőgyógyász segítségére a dohányzásról történő leszokásban?
A nikotin sokkal erősebb függőséget jelent, mint az alkoholfüggőség. A nikotinfüggőség nagyjából a kábítószeresek drogfüggőségéhez hasonló erősségű. Akik egyedül nem tudnak leszokni a dohányzásról, orvosi segítségért fordulnak hozzánk.


Mióta, és hol működik a dohányzásról Leszokást Segítő Ambulancia?
2007 szeptembere óta várjuk a betegeket itt a Komlói Tüdőgondozóban. A mi
rendelőnkben napi egy órában foglalkozunk intenzíven kizárólag ezzel a betegcsoporttal, a leszokásra jelentkezőkkel. Miután nagy számban jelentkeztek a leszokásra dohányos betegek, az egyébként egészséges betegeket el kellett különítenünk a többi betegtől. Csak napi két új beteget tudunk vállalni, mert a meggyőzés, felvilágosítás, edukáció hosszabb időt vesz igénybe.
A betegek állapotfelmérése is ilyenkor történik, készítünk mellkasröntgent, légzésfunkciót, végzünk CO mérést, megállapítjuk a beteg egészségi állapotát tüdőgyógyászati szempontból,

illetve a motiváltságát erősítjük. Kikérdezzük, mióta dohányzik, elvégezzük a Fagerström féle tesztet, hogy mennyire nikotinfüggő az illető.

Milyen eszközeik vannak a segítségnyújtásban?
Vannak olyan nagy akaraterővel rendelkező betegeink, akik kevésbé függők, és maguktól is le tudnak szokni a dohányzásról. Miután az OEP nem támogatja a leszokást segítő segédeszközöket, az eljárás választásakor a beteg pénztárcáját is figyelembe kell venni. Reméljük, hogy ez a jövőben (kedvezően) változni fog.
A pszichés segítségnyújtás és viselkedés terápia mellett, kell adnunk olyan gyógyszereket is amely segítenek legyőzni a nikotinéhséget, enyhítik a megvonási tüneteket, a nikotin tartalmú gyógyszerek mellett vannak, már új, igen hatásos, modern nikotin mentes gyógyszerek is. Ez a módszer ígéri a legnagyobb százalékban a leszokást is.

Hányszor kell egy betegnek részt venni a kezeléseken?
Az első három hónapban 3-4 hetes periódusokban jön a beteg kontrollra. Igazából akkor mondjuk, hogy valaki leszokott, ha legalább egy éven át nem gyújtott rá, és nem csak három hónapig! A rendszeres CO mérés szembesíti a beteget a valóságos kontrollal.

Orvosi segítség nélkül a leszokás esélye minimális, száz betegből, mindössze ha háromnak sikerül, és a többség néhány éven belül vissza szokik.

Mi jelenti a legnagyobb nehézséget?
A nikotin mellett hiányzik a megszokott mozdulatsor, a rítus, és riasztja őket az elhízás fenyegető veszélye. Vannak trükkök, amelyet megtanítunk, ne nassoljon, ha éhes, egyen inkább sárgarépát. Csomagoljon alufóliába pár szem mogyorót, alacsony kalóriájú kekszet, a mozdulat, amíg kicsomagolja,
pótolhatja a korábbi megszokott mozdulatsort. Pulmonológiai Rehabilitáció keretében dolgozó gyógytornászaink légző-tornát is tanítanak a betegeknek.

Kik a veszélyeztetettek?
Magyarországon évente mintegy 25 ezer ember hal meg dohányzással összefüggésbe hozható halálok miatt. Mindenki veszélyeztetett, aki kapcsolatba kerül a nikotinnal, mind az aktív, mind a passzív dohányosok. Hazánkban minden harmadik ember dohányzik, elkeserítő adat, hogy a terhesek 15 százaléka is cigarettázik, ez nagy felelőtlenség.
A COPD-sek akkor sem mondanak le a dohányzásról, amikor már megtudják a betegségüket, és tisztában vannak azzal, hogy mennyit ártanak maguknak. Ha valaki nem akar, nincs meg az eltökéltsége, soha nem fog leszokni. Aki eljön a rendelőnkbe az már elkötelezett, ő már le akar szokni, tudatos, nekik érdemes segíteni. Passzív dohányosok között igen sokan halnak meg dohányzás következtében, ha egy légtérbe vannak bezárva egy dohányossal.
Írországban a zárt közterületen tilos a dohányzás. Az ír pincérek között nézték a szív infarktus előfordulását, és statisztikai adatok kimutatták, hogy egy év alatt 11%-kal csökkent a pincérek szívinfarktus halálozása.

Milyen előnyei vannak a leszokásnak?
Egy szál cigaretta elszívása után 5 perccel a szív koszorúerének vérátáramlása 7 százalékkal is csökken, az ér ellenállása pedig 21%-al növekszik. Minden szál cigaretta elszívása káros. A leszokással csak nyerni lehet.
A gyógyszeres terápiák közül a mi szakrendelői gyakorlatunkban a legjobb eredményt egy nem nikotin tatalmú terápiával értük el, ez a szer erősen csökkeneti a függőséget, újdonsága, hogy örömhormont, dopamint szabadít fel, így szedése kivédi a dohányos rossz közérzetét. Ára - napi másfél doboz ciginek felel meg.
De mint tudjuk, az egészséget nem lehet forintosítani. Ha valaki igazán szeretne leszokni a dohányzásról, akkor érdemes áldozni. Jó lenne egy kis állami támogatás is, - kontrol alatt, vagy ösztönzőleg hatna az is, ha a beteg utólag kapná vissza a pénzét, ha már legalább egy évig már nem gyújtott rá.

NK

HCH


Nincsenek megjegyzések: